Την Κυριακή 12 Μάη στις 6.30 το πρωί, δεκαεφτά  μέλη και φίλοι του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), μεταξύ αυτών και δυο παιδιά ο Ορφέας και  η Δανάη, βρέθηκαν στο άγαλμα του Ν. Πλαστήρα. Προορισμός η κορυφή Χατζή στο γειτονικό νομό Τρικάλων με υψόμετρο 2038 μέτρα, μια από τις ψηλότερες κορυφές της Κεντρικής Πίνδου.
Η ομάδα του ΕΟΣΚ, μετά από μιάμιση ώρα φτάνει στον οικισμό Σπίτια της Μεσοχώρας σημείο από το οποίο θα ξεκινήσει η πεζοπορία. Εκεί μας περιμένουν άλλα τέσσερα μέλη του ΕΟΣΚ που ήρθαν από την προηγούμενη μέρα να κοιμηθούνε στη φύση αλλά η έντονη βροχή τους χάλασε τα σχέδια. Σε λίγο φτάνουν και οι φίλοι μας συνορειβάτες  από τον ΣΠΟΡ Τρικάλων και τον ΟΠΟ Πύλης που γνωρίζουν  την διαδρομή και ξεκινάμε από το χαρακτηριστικό πέτρινο αλώνι.

Στην αρχή πεζοπορούμε σε δασικό δρόμο και σε λίγο τον αφήνουμε και ανηφορίζουμε σε μονοπάτι σηματοδοτημένο πολύ καλά και πρωτότυπα από τον ΣΠΟΡ Τρικάλων. Ατέλειωτα λιβάδια με πολύχρωμα λουλούδια και δεκάδες ποταμάκια με δροσερό κελαριστό νερό, από τα χιόνια που λειώνουν, μας συντροφεύουν. Περνάμε την Μαλόραχη  και ανεβοκατεβαίνοντας  λοφάκια και λιβάδια φτάνουμε στη βάση της κορυφής όπου υπάρχει και βιβλίο εντυπώσεων. Κάνουμε στάση για ξεκούραση και για να γράψουμε  τα ονόματά μας στο βιβλίο και μετά από  έντονη ανηφορική ανάβαση  σε χιονισμένο τοπίο, στην αρχή σε πλαγιά και μετά σε ανοιχτό λούκι, φτάνουμε στον βραχώδη κώνο της κορυφής και σε δέκα λεπτά δύσκολης πεζοπορίας και με λίγο εύκολο σκαρφάλωμα είμαστε στην κορυφή.

Η θέα της κορυφής μας αποζημιώνει για τον κόπο που κάναμε για να ανέβουμε. Τα Τζουμέρκα και η μακριά ράχη της Κακαρδίτσας θαρρείς πως είναι δίπλα μας και κάτω από τα  πόδια μας στριφογυρίζει ο πολύπαθος Αχελώος!
Βγάζουμε τις απαραίτητες φωτογραφίες και πριν προλάβουμε να τελειώσουμε  το κολατσιό μας αρχίζει να ρίχνει έντονο χαλάζι και εγκαταλείπουμε την ιδέα να μείνουμε κι άλλο και να χαρούμε την κορυφή. Κατεβαίνουμε  πολύ προσεχτικά, μιας και τα βράχια γλιστράνε έντονα αλλά το ίδιο και το χιόνι παρακάτω. Πολλοί επιλέγουν να κατέβουν την χιονισμένη πλαγιά με την μέθοδο του κωλοσκί. Απολαυστική εμπειρία!

Στο πέτρινο αλώνι που άρχισε και τέλειωσε η πεζοπορία, μας περίμενε μια έκπληξη από τους φίλους του ΣΠΟΡΤ,  ένα ταψί χειροποίητο σιροπιαστό γλυκό μαζί με τσίπουρο και λικέρ από κράνα και ένα πανό κρεμασμένο στα δέντρα με το μήνυμα: ‘’Το βουνό ενώνει τους ανθρώπους’’! Τι άλλο να ζητήσει κανείς?

Επόμενες δραστηριότητες του ΕΟΣΚ είναι την Κυριακή 19 Μάη ποδήλατο στη Λίμνη Πλαστήρα και το  διήμερο 25-26 Μάη διάσχιση στην Οίτη,  το βουνό των λουλουδιών, με διανυκτέρευση σε αντίσκηνα.
Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του συλλόγου στα τηλ: 6973695595 – 6974110853, στο http://eoskarditsas.blogspot.com/ και στο  https://www.facebook.com/eoskarditsas.