Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) στο Κατάχλωρο

     Μια ακόμη πετυχημένη ανάβαση πραγματοποίησαν πάνω από τριάντα μέλη και οι φίλοι όλων των ηλικιών του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) στο όρος Κατάχλωρο (Ταμάσιον Όρος η αρχαιοελληνική ονομασία του), μεταξύ Ανάβρας και Κέδρου.

     Παρά το χαμηλό υψόμετρο, αυτό το βουνό επιφυλάσσει στον πεζοπόρο όμορφες αέρινες διαδρομές με θέα στον Θεσσαλικό κάμπο από τη μια και την λίμνη Σμοκόβου και τους ορεινούς όγκους των ανατολικών Αγράφων από την άλλη.

     Το μονοπάτι με κωδικό «Ζ16» πρωτοκαθαρίστηκε και σηματοδοτήθηκε από τον ΕΟΣΚ το 2013 και ο σύλλογος επέστρεψε αρκετές φορές για να ολοκληρώσει την σήμανση. Σήμερα προσφέρεται για όλους τους πεζοπόρους.

     Αφετηρία το προαύλιο του ναού της κοίμησης της Θεοτόκου, στον περιφερειακό δρόμο της Ανάβρας. Από το υψόμετρο των μόλις διακοσίων πενήντα μέτρων της αφετηρίας μέχρι την κορυφή του Κατάχλωρου στα 984 μέτρα μεσολαβεί μια καθόλου ευκαταφρόνητη υψομετρική ανάβαση επτακοσίων μέτρων. Ενδιάμεσες στάσεις το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία και η εποχική μικρή λιμνούλα  «Γκιόλι» στο όμορφο δάσος βελανιδιάς.

     Μελλοντικά,  με την βοήθεια και των κατοίκων της περιοχής, αυτή η διαδρομή μήκους τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων πρόκειται να επεκταθεί περίπου έξι ακόμη χιλιόμετρα, μέχρι το χωριό Κέδρος και να αποτελεί πόλο έλξης για την ευρύτερη περιοχή, μαζί με τις πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές των λουτρών Σμοκόβου και της Βουλγάρας.

     Επόμενη δραστηριότητα του ΕΟΣΚ την Κυριακή 29 Νοέμβρη η συμμετοχή στην φθινοπωρινή κοινή ανάβαση των ορειβατικών συλλόγων της Θεσσαλίας στα Χάσια. Συγκεκριμένα η πεζοπορία θα ξεκινήσει από το χωριό Λογγάς (970μ), θ ανέβουμε στην χαμηλή κορυφή ‘’Τύμπανος’’ (1410μ) και από κει θα κατέβουμε μέσα από ένα πολύ όμορφο δάσος από οξιές, στην τεχνητή λίμνη του Λογγά. Πρόκειται για εύκολη πεζοπορική διαδρομή διάρκειας 4-5 ώρες ιδανική για αρχάριους.

     Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 6977394752 και 6945108464

     Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του συλλόγου στα τηλ: 6973695595–6974110853, στο http://eoskarditsas.blogspot.com/ και στο  https://www.facebook.com/eoskarditsas










 

    Ακόμα μια πετυχημένη εξόρμηση πραγματοποίησε ο Ελληνικός  Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) την Κυριακή 1 Νοέμβρη, στους πρόποδες της Οίτης, πάνω από το φαράγγι του Ασωπού, όπου βρίσκεται ένα πολύ όμορφο μονοπάτι  το  ‘’μονοπάτι των σιδηροδρομικών’’ Την εποχή που κατασκευάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή Κ.Τιθορέας – Λιανοκλαδίου, στα τέλη του 19ου αιώνα, και συγκεκριμένα το τμήμα μεταξύ των σταθμών Ασωπού και Τραχίνας, η μεταφορά των υλικών και των εργατών γίνονταν με τα ζώα και χρειάστηκε να κατασκευαστεί ειδικό μονοπάτι, παράλληλο με τη σιδηροδρομική γραμμή. Το όνομά του διατηρείται έως και σήμερα ως “Μονοπάτι των Σιδηροδρομικών”.

    Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και τις προβλέψεις 20 μέλη και φίλοι του ΕΟΣΚ συναντήθηκαν το πρωί της Κυριακής, με προορισμό τη γειτονική Λαμία, όπου συναντηθήκαμε με τον φίλο μας τον Θάνο από τον ΕΟΣ Λαμίας, που θα ήταν ο οδηγός μας.Το ξεκίνημα της διαδρομής γίνεται λίγο έξω από το χωριό Ηράκλεια (αρχαία Τραχίνα) Φθιώτιδας. Αφήνουμε τα αυτοκίνητα μας έξω από την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, δίπλα στη γέφυρα του Ασωπού. Αφού θαυμάσουμε την παλιά και μισοκατεστραμένη πλέον γέφυρα  ξεκινάμε την πεζοπορία στην αρχή σε δρόμο και μετά σε μονοπάτι ενώ δίπλα μας παρατηρούμε τα λαξεμένα στο βράχο  κτίσματα της αρχαίας Τραχίνος.

    Το μονοπάτι είναι σχετικά εύκολο, εκτός από κάποια σημεία, που χρειάζονται λίγη προσοχή. Στη διαδρομή έχει κανείς την ευκαιρία να απολαύσει το απότομο φαράγγι, τα απόκρημνα βράχια αλλά και την πλούσια χλωρίδα από πουρνάρια, φιλίκια, σχίνα, κουμαριές, κουτσουπιές, αγριοσυκιές, που αυτήν την εποχή  έχουν όλες τις υπέροχες αποχρώσεις των φθινοπωρινών  φύλλων.

    Αξίζει να κάνει κανείς αυτή τη διαδρομή για να απολαύσει το τοπίο, την αγριάδα της φύσης, τις σπηλιές και το φαράγγι του Ασωπού και να θαυμάσει τις γέφυρες και τα πέτρινα αρχιτεκτονικά της γραμμής στα στόμια των γαλαριών και των μικρών ρεμάτων. Η σύγκριση με το σήμερα προκαλεί μελαγχολία και απογοήτευση. Τα τσιμεντένια κατασκευάσματα των νεοελλήνων δεν έχουν καμιά σχέση με την αρχιτεκτονική της πέτρας και το μεράκι του έλληνα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Γενικά η περιοχή θεωρείται ως μία από τις περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος στην Ελλάδα. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι πως το τοπίο παραμένει σχεδόν αναλλοίωτο, αφού δεν υπάρχει οδικό δίκτυο, παρά μόνο η σιδηροδρομική γραμμή που το διασχίζει.

    Βλέπουμε από κοντά πώς κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, η σιδηροδρομική γραμμή στο Φαράγγι του Ασωπού με πέτρινες γέφυρες και σήραγγες (υπάρχουν ακόμα τα ίχνη από τα φουρνέλα). Το μονοπάτι, ανεξάρτητα από τη σιδηροδρομική γραμμή, είναι από μόνο του ένα σημαντικό τεχνικό έργο, ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, και όπως είπε και ο πρόεδρος  μας «Αν ζούσαμε σε μια ‘’κανονική’’ χώρα, το μονοπάτι αυτό θα ήταν παγκόσμιος τουριστικός προορισμός!» .

    Επόμενη δραστηριότητα του ΕΟΣΚ  είναι την Κυριακή 15 Νοέμβρη, στην περιοχή της Λίμνης Σμοκόβου, όπου θα γίνει ανάβαση στην χαμηλή κορυφή Κατάχλωρο (985μ), σε μια ακόμα εύκολη διαδρομή, η οποία είναι  ιδανική και για αρχάριους, και παράλληλα θα γίνει και καθαρισμός και βελτίωση της σήμανσης του μονοπατιού. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 6977706540.